Travspel och odds

travspel och odds - bild på en travhäst med kusk i aktion.

När det gäller spel på trav, är det mesta detsamma som för andra hästsporter som galopp och hästhoppning. Odds, spelformer och satsningar är likadana. Det finns dock två huvudskillnader när det gäller spelprodukter som helt enkelt beror på vem som arrangerar spelet. Om du inte är bekant med de olika spelformerna får du här en tydlig genomgång av dessa.

Totospel – pari mutuel

ATG är Sveriges största anordnare av travspel för riktiga pengar. De arrangerar spelformer som vinnarspel, plats och en rad andra så kallade totospel som Dagens Dubbel, V75 med flera. Totospel – eller ‘poolspel’ – är strukturerade enligt upplägget pari mutuel, som på franska betyder “ömsesidig betting”. Det innebäratt alla insatser läggs i en pool, där vinsterna fördelas enligt en given vinstfördelning och där arrangören (ATG) alltid tar ut sin del (en given procent av poolen). När loppet är stängt för spel vet du exakt hur mycket du kommer få i vinstutbetalning. Totospel förekommer även i sportspel, där en av de största produkterna är Svenska Spels fotbollstotospel Stryktipset.

Fasta odds

De utländska spelbolagen arrangerar också travspel på nätet. De har dock inte samma produkter och omsättning för totospelen, men desto större – och oftast generösare – spelutbud för vinnarspelen. Om du exempelvis spelar odds på trav hos NordicBet behöver du inte vänta tills loppet har stängts för att veta din exakta utbetalning. Här gäller i stället det odds du fick exakt när du la in dina insatser. I stället för en kommission (från pengapoolen) tar bookmakers betalt i form av en marginal mellan oddsbokens olika kombinationer.

De olika spelformerna

Så här ser de olika spelformerna – för både totospel och fasta odds – ut. Du hittar dem både i ATGs utbud och i de många oddsböckerna bland utlandsägda spelbolag online.

Vinnarspel och H2H

Det som kallas för vinnarspel i trav- och hästsport är egentligen inte mycket konstigare än att du bettar på den häst du tror skall vinna loppet. Priset på oddset avgörs av faktorer som hästens inspelade prispengar, kusk och banförhållanden.

Naturligtvis är du inte begränsad till att endast spela på en häst per lopp. Du kanske har två favoriter i åtanke och en outsider som du tror kan skrälla. Medan detta blir dyrare i insats räknat, ökar sannolikheten till att du får en utbetalning. Räknar du på det bör du komma fram til att om någon av dina hästar vinner, så att det täcker förlusten på de andra vinnarspelen samt ger dig ett vinstöverskott.

Utöver vinnarspel finns ett så kallat H2H-spel (Head-to-Head), vilket betyder att du spelar på att din favorithäst skall slå en annan häst underloppet. Det spelar därmed ingen roll hur någon av de två givna hästarna slutar i loppet, endast matchen mellan två är fokus. Detta spel erbjuds mestadels på spelbolagen på nätet och har varit en mycket populär produkt genom åren.

Plats

Ett bet på plats innebär att du får en utbetalning om din häst slutar 1:a, 2:a eller 3:a i loppet.

När du satsar på plats kan du således räkna med en lägre utbetalning eftersom det inte spelar någon roll om hästen slutar 1:a eller 3:e plats i loppet. Medan vinstutbetalningen är lägre, är risken lägre i och med den större vinstchansen. Medan en vinnare som betalar 7.00 gånger pengarna kanske platsoddset ligger runt 1.80-2.00.

Hos vissa spelbolag finns också platsodds som endast gäller för slutplaceringarna 1 eller 2 – givetvis är oddset något högre här än för standardvarianten med utbetalning för plats 1-3.

Trifecta

I en bettingform som heter Trifecta spelar du på din egen nominering av vilka hästar som – exakt – slutar på plats 1, 2 och 3. Detta gör det matematiskt svårare för spelaren i och med den höga oförutsägbarheten i loppen. Det räcker med att en av dina hästar inte klarar sin placering och ditt vad går förlorat. Många betraktar spelformen som ytterst slumpmässig. Dock är vinstutbetalningen betydligt mer om du sätter din rankingkombination.

Det går också att spela Exacta/Perfecta, vilket betyder att du endast förutser två hästars ordning.

Quinella

En så kallad Quinella är den snällare varianten av Trifecta eller Exacta. I en Quinella satsar du på vilka de två första är som går över mållinjen – skillnaden är dock att du inte behöver ange i vilken ordning de går i mål. Spelformen bedöms av många som betydligt mer skicklighetsbaserad än Trifecta/Exacta i och med att ett lopp många gånger handlar om två storfavoriter som kämpar ända in i det sista under upploppet . Utbetalningen är något lägre än för en Trifecta/Exacta.